Gouda 750 jaar geschiedenis en toekomst

Sinds haar vroege bestaan is Gouda een plek geweest waar mensen uit verschillende windstreken en met verschillende ideeën en geloven samen hebben gewoond.

In het verleden zijn Vlaamse wevers, Joodse handelaars van het Iberisch Schiereiland, seizoenarbeiders uit Pommeren, Belgische vluchtelingen, Marokkanen en vele anderen naar de stad gekomen. We onthaalden hen met open armen uit mededogen en ze leverden ons veel op. Ze maakten de stad in vele opzichten rijker. Gouda stond tot de 17de eeuw te boek als een libertaire stad. Hier werden boeken van de humanisten gedrukt die door heel Europa zwierven. “Reizigers zijn wij, geen bewoners” en daarom horen die reizigers even zo goed bij Gouda als haar beroemde bastaardzoon Erasmus.

In 2022 viert Gouda dat het in 1272 stadrechten kreeg. Er wonen nu mensen uit 150 landen. De VN heeft 193 lidstaten. Je kunt dus stellen dat bijna de hele wereld vertegenwoordigd is in Gouda. Vele hebben hun taal, kookrecepten, muziek, geloof, gewoonten, of delen daarvan meegenomen. Veel van hun kinderen worden bi-cultureel opgevoed. Wat hebben zij de stad te bieden? Zou het niet jammer zijn dat zij zich alleen moeten aan te passen – zonder hen te vragen wat zij ons te bieden hebben?

Het wordt tijd dat wij volmondig beamen dat Gouda een Hollandsche stad van de wereld is. Dat het is gegroeid en gevormd door toedoen van velen, door nieuwkomers, door hen die net iets eerder kwamen en enkelen die er al meerdere generaties woonden. Samen zullen we ons af moeten afvragen hoe de volgende 750 jaar eruit kunnen zien.