Op school

GIK is bedoeld voor alle kinderen van groep 7 en 8 in Gouda. Zij zijn aan zet!!      
Hoe ziet Gouda er over 50 jaar uit?  Wat is er dan voor de mensen te zien en te doen?
Wat vind jij belangrijk in de stad? Wat gaat al goed? Waar moeten veranderingen plaatsvinden?
Hoe kunnen we dat het beste aanpakken?

Met het GIK geven wij de kinderen een stem, werken ze aan hun persoonlijke groei en leren ze om even uit hun eigen cultuur te stappen. Gouda kent zo’n 150 verschillende nationaliteiten die allemaal anders naar de stad kijken. De kinderen kiezen met hun klas een thema dat zij gaan onderzoeken, om vervolgens samen een met ideeën en voorstellen tot verbetering van dat aspect van de stad te komen. Daarvoor zijn verschillende opties:

  1. Onder begeleiding van jongeren (onder toezicht van mensen van Trees of Wisdom) spelen zijn leren zij kritisch te kijken naar hun eigen mening en die van anderen.
  2. Kinderen leren d.m.v vragen stellen en luisteren tot een mening te komen.
  3. Samen met de leerkracht kunnen zij over een of twee thema’s een idee voor de toekomst van Gouda bedenken.
  4. Professionele vakmensen in de culturele sector komen helpen met de uitwerking het thema in een creatieve. Door het eigen plan te presenteren in de stad en bij andere scholen, wordt er een verbinding gelegd met de alle kinderen van de stad.

De thema’s, ideeën en voorstellen kunnen verder uit worden gewerkt in het Open Ramen traject dat zich buitenschools zal afspelen in samenwerking met Goudse culturele- en sportorganisaties.

Zowel de activiteiten of de scholen als onder de Open Ramen zijn de inspiratie voor de G100.